8.08.2011 г.

ПОСЛЕДНИЯТЪ РАТНИЧЕСКИ ДОКУМЕНТЪ






(Документъ на Р.Н.Б. № 104 отъ 12 августъ 1944 год.)


Съратници другари!

Ратничеството за Напредъка на Българщината, възникна на 19 юлий тъкмо за туй, че България бѣше вече ясно поведена изъ пѫтя по който тя биде доведена до тука, сега на августъ 1944 година! Още въ увода къмъ Вѣруюто и Исканията, написани презъ юлий 1936 г. е всичко казано и предсказано. А въ деветнадесетьтѣ номера на библиотеката “Ратнически свѣтогледъ ”, въ сто и тритѣ номера “Ратнически свѣтогледни беседи ” и въ списанията “Проломъ” и “Прогледъ”. Въ всичкитѣ ни други издания и въ хилядитѣ ни позиви, въ милиони екземпляри, казахме и предсказахме всичко. Въ милиони графики показвахме и въ картини сѫщото, та който не разбира да види! Но ние не говорихме и не писахме само. Ние организирахме и се борихме непрестанно, упорито и съ всички сили, тъй като се въ време на пожаръ работи, за да предотвратимъ, спасимъ и победимъ и не спрѣхме нито отъ хилядитѣ арести, обиски, уволнения, сѫдения, интернирвания, нито отъ другитѣ жертви и напрежения. До кѫде стигнахме въ своето настѫпление само ние знаеме и само ние трѣбва да знаеме. Огромниятъ резултатъ всички вече знаете или усещате!

Въпрѣки всичко плутокрацията и нѣколко клики успѣха, по непреодолими до сега отъ насъ причини, да доведатъ България до тука, до края на пропастьта!

Тѣ само лъгаха народа! Кѫде е авторитарниятъ имъ режимъ? Кѫде е парламентарниятъ имъ редъ? Кѫде е конституцията? Кѫде е “мѫдрото рѫководство”? Кѫде е новата, измислена отъ тѣхъ държавна система, която дори Япония била копирала? Кѫде е “противоеврейската” имъ политика? Кѫде е “държавната партия ”? Кѫде е “обществената сила ”? Кѫде е тайната правителствена станция “Обединена България ”? Кѫде сѫ разнитѣ имъ мирновременни и военновременни главни комисарства? Кѫде е “националната пропаганда”? Кѫде сѫ “мероприятията имъ”? Кѫде и какво е парламента имъ сега? Кѫде сѫ комитетитѣ имъ? Кѫде е единението имъ? Кѫде е приобщаването имъ на народа? Кѫде е “Бранникъ”? Кѫде сѫ “заветитѣ” и т.н., и т.н.?

Тѣ само лъгаха народа. Като ротативна машина тѣ премѣтаха предъ очитѣ му примамливи картинки, ябълки и сливи, а въ сѫщото време разлагаха държавата и объркваха народа!

Смъртьта на Царя разкри положението. Непосрѣдствено следъ нея направихме крайни усилия за единение на “националнитѣ сили” и съ Манифеста 708 оповестихме постигнатата “рѫководна връзка” съ “легиона” и Б.М.С.О.П. Макаръ и малъкъ, резултатътъ е налице. Подписалитѣ рѫководства запазиха съприкосновение и до днесъ, и сѫ съ туй на надеждна изходна позиция. Затова запазете установенитѣ отношения съ подписалитѣ страни и напредвайте въ тѣхъ!

Сега на августъ 1944 година положението въ сравнение съ тогава, споредъ предвижданията, влошено до крайность!

Всѣки вижда вѫтрешното положение. Всѣки вижда кой, какъ, и на кѫде води България! И външното положение е ясно! Но народътъ вижда само едната му страна и само това, що днеска става.

Съратници, другари!

България е наистина на последенъ кръстопѫть. Катинскитѣ гробища могатъ утре да изглеждатъ на пасторална идилия въ сравнение съ това, което утре може да стане въ България, ако не изпълнимъ дълга си. Иде решителниятъ рундъ на борбата. Всички воюващи държави се дебнатъ за България! Всички политически елементи на България сѫ мобилизирани и се дебнатъ. Злитѣ за зло, а спасителнитѣ за спасение. Свършва се вече пѫтя на хитруванията и лавиранията. Идва края на тактиката на камилската птица! Сега вече всички и всѣки по отдѣлно, безъ изключение, ще понесе последствията и на днешната политика и на своята лична политика! Никакви хитрувания и никакви самозалъгвания нѣма никому да помогнатъ. Защото Видовдень иде!

А какъвъ ще бѫде той! Това все още зависи отъ насъ българитѣ, отъ насъ самитѣ! България е на периферията на европейския боенъ просторъ и ако не се стегне, може да бѫде откъртена и провалена въ бездната!
Бадолиовщината може да ни провали завинаги!

Противнитѣ вълци се намѣтатъ въ агнешки кожи, за да подмамятъ България! Ние отъ противникъ милость да не чакаме. И никой да не забравя, че свободата е като здравето! Докато го имаш-нехаешъ, а загубишъ ли го-ридаешъ! Затова да пазимъ свободата си като зеницитѣ на очитѣ си! България има затова и вѫтрешни и външни възможности. България има съюзникъ, съ огромна мощь, която тепърва има да се види. Пилцитѣ на есень се броятъ! А вѫтрешно България има неизползувани възможности. Докато отъ една страна всички пораженци се организирватъ бързо и бързо разлагатъ, отъ друга страна събитията събуждатъ у всички здрави българи инстинкта за самосъхранение и тѣ ще бѫдатъ днесъ и утре способни на прояви, за които досега не сѫ били зрѣли. Всички здрави българи се оглеждатъ и търсятъ своя спасителна борческа позиция! Нека имъ я очертаемъ до крайность, за да я видятъ и за да дойдатъ. На тази позиция ние сме вече рамо до рамо съ последователитѣ на проф. Александъръ Цанковъ. Приемете рѫката, която тѣ ви подаватъ, стиснете я честно и отвърнете на другарството съ другарство и на вѣрностьта съ ратническа борческа вѣрность. Сега, когато трѣбва да направимъ и невъзможното възможно, ето ни още една голѣма крачка напредъ.

Съратници другари!

Развръзката иде. Има още време за всичко. Стига само никой да не губи време. И като ратуваме непрестанно, съ всички сили и съ крайно упорство, тъй както въ време на пожаръ се гаси, ние ще улеснимъ Водача, да установимъ народна и силна държава и да изтръгнемъ победата! Тогава ще речемъ, че всѣко зло е било за добро. Тогава зърното ще бѫде отдѣлено отъ плѣвата. Така ще превърнемъ днешнитѣ напрежения на гордость.

А сега да ратуваме, да ратуваме и да ратуваме. Водачътъ, който бди за всичко, ни обещава победа. Нека чрезъ целеустремително ратуване го улеснимъ, та съ общи сили часъ по-скоро да победимъ!

БОРБА!




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар