2.11.2012 г.

Инструкция на ратническото ръководство "НАСОКА 2. ЗА МОРАЛНАТА ОТБРАНА НА РАТНИЦИТЕ"






(1939-1940 г.)


1. Главните средства, които противниците на РНБ ще употребят непрестанно с цел да го разстройват, ще бъдат клеветата и интригата. С тях противниците на р.(атничеството) ще опитват по всички възможни пътища да подронват взаимоуважението, доверието, сцеплението и солидарността на ратниците. 

2. С клеветата те ще се опитват да петнят произхода, рода, личната чест, миналата дейност, материалната и моралната независимост, идеализма и т.н. на отделните ратници, но най-вече на ратниците, които заемат ръководни места. Клеветата ще има за цел да злепостави отделните ратници както пред обществото, така и всред ратничеството. Интригата, и то главно чрез създаване на съмнения за съществуването на нечисти и себелюбиви скрити намерения у отделните ратници, ще цели главно да създава недоверие както между отделните ратници, така и между ратничеството изобщо и отделни повече или по-малко значителни лица или институции в държавата.

3. Опитът е показал, че клеветата и интригата са колкото прости, толкова и ефикасни средства, с които са били разрушавани и най-могъщи организации, само защото те не са били подготвени да се предпазват от тях.

4. Ратничеството ще остане недосегаемо за клеветата и интригата, защото е взело вече, а ще вземе и нататък всички възможни мерки срещу тях.

5. Всеки ратник трябва да има предвид, че споменатите две средства ще бъдат упражнявани съзнателно или несъзнателно върху него и затова той трябва да се отнася към чути или прочетени обвинения срещу отделни ратници или срещу ратничеството с най-голяма критичност, без да даде и най-малък признак, че е повлиян от тях.

6. Щом някое чуто или прочетено обвинение направи впечатление на ратника или събуди у него съмнение, той не бива да го споделя безконтролно със съратниците си, а трябва да се отнесе по каналния ред, чрез ръководния си ратник, за обяснение и осветление.

7. Тъй като и добросъвестни хора могат да станат проводници на клевета и интрига, ратникът е длъжен да подири, тактично да научи източника им и да го съобщи на ръководния си ратник.

8. Отбелязване на свидетели и събиране на доказателства изобщо за клеветничество от страна на отделни лица ще дава възможност на ратничеството да ги преследва и обезвредява, когато е нужно.

9. Всеки ратник е длъжен да опровергава в свои среди клевети и интриги, които засягат ратници или ратничеството.

10. Ратничеството събира подробни сведения за противникови клеветнически среди и за отделни клеветници и интриганти и изнася истинския им образ пред обществото.Клеветникът е най-често престъпен и затова има стремежа да се укрие.

11. За важни случаи Г.Ц. (?) прави съобщения чрез Ц. (?) на отделните и Ц. на клоновете си до всички ратници.

12. Клеветата и интригата се прилагат често пъти само като провокация с цел да се дразни с тях, та да се предизвикват излишни обяснения или излишно хабене на време и сили. Затова трябва винаги да се различават провокаторските клевети и интриги от страна на нищожни лица или среди от пакостните клевети и интриги от страна на наистина опасни лица или среди.

13. От пренебрежителното и достойно отминаване, до устното или физическо наказание в момента на клеветенето има редица уместни и резултатни действия в случай на устно провокаторско клеветничество.

14. Клеветени ръководни ратници преследват по съдебен ред клеветниците си, особено когато те са интересни и има доказателства, защото осъдителните присъди срещу тях ползуват обществено ратничеството.

15. Публичните събрания на ратничеството както на открито, така и на закрито имат винаги организирана отбрана срещу провокатори-клеветници и интриганти.

16. Енергичното предупреждаване на някои подведени хора, както и на някои злонамерени лица, от страна на съответни центрове на ратничеството, ще даде в някои случаи желания резултат. 

17. Всички средства, които развиват личната връзка, другарството, доверието и съгласието между ратниците, са и средства срещу проникването на клеветата и интригата между тях.

18. От Първото българско царство и до днес враговете на българщината са я увреждали и разделяли планомерно чрез клевета и интрига. Затова ратниците-борци за усъвършенствуването на българщината, като се предпазват от тези средства, подготвят и от тази страна желаната българска солидарност.


(Поппетров, Н. - "Социално наляво, национализмът-напред". С., 2009 г., с. 706-707)







Няма коментари:

Публикуване на коментар