15.03.2013 г.

Асен Кантарджиев - "ДОБЪР БЪЛГАРИН" (уводна статия)






(Сп. "Пролом", год. I, бр. 2, София, 5 декември, 1938 г., с. 1)


Често говорите за бъдащето на Българщината и за дълга ни да й служим дейно и безусловно. И много често, разбира се, попадате на българи, които не й служат безусловно. Повечето от тези хора мислят и работят само за себе си. Но, за да заглушат гласа на съвестта си или пък за да отбиват упреци, те са измислили разни обяснения и отговори. И когато заговорите с някого от тях и го поставите на тясно, той започва да обяснява:

Един ще ви каже, че той има същия идеал, но че е служебно лице, та затова действува другояче; втори ще ви каже, че е стопански деятел, та трябва да се пази; трети ще отговори, че е писател, журналист или нещо друго, та затова трябва да бъде тактичен и т.н. А накрай, след като го притиснете с истината, че моралът не търпи компромиси, че човекът не може да се цепи за своя угода и на длъжностно лице, и на човек, че на нацията и държавата трябва да се служи само безусловно и след като го поставите пред несъкрушима стена от доводи, такъв човек стига почти винаги до един последен отговор: „Не съм ли и аз добър българин?” (бел. –  по онова време) – казва той най-сетне и то дори с тон на възмущение. А притуря често пъти към отговора си още, че бил изпълнил дълга си през войната (бел. – Първата световна война) или че стопанската му дейност била все пак общополезна.

Тогава идва ред вече да му се каже истината: Да, господине, ти си изпълнил дълга си през войната, но защо по-късно престана да го изпълняваш? Та нали мирът е продължение на войната, само че с други средства? Да, господине, дейността ти е била някак си общополезна, та не е ли в такъв смисъл общополезна дейността и на домашните ни животни? Разбери най-сетне, господине, че може да си „добър българин”, но че си на крив път. А един посредствен българин, който е на прав път в националната борба, е много по-полезен от всеки „добър българин”, който е на крив път, а ние сме на прав път! Остани сега със здраве и опитай да се поправиш, защото българският Бог ще съди всички ни и то много строго!



Няма коментари:

Публикуване на коментар