30.03.2013 г.

Асен Кантарджиев - "ТРИТЕ МЕРОДАВНИ КАЧЕСТВА"





   
(Сп. „Пролом”, год. I, бр. 12, София, 5 май 1939 г., с. 1-2)


Животът на отделния човек и на нацията изцяло е в основата си непрестанна борба. А борбата изисква преди всичко дух. Хората схващат по-лесно тази истина, когато се касае до лична борба. Но те много често я забравят, когато мислят за колективна борба. И в това отношение марксизмът заблуди много съзнания да надценяват значението на количеството, на материалите и на техниката.

Най-важните качества за успеха на борческия колектив, без разлика дали той действува на социална или на политическа площ, са: духът, организираността и командуването.

Че борческият колектив има нужда от материали и техника е всекиму ясно. Но материалите и техниката са нищо в ръцете на борец без дух. Защото няма такива материали и такава техника, които могат да отстранят всеки риск за бореца. В отбрана или в нападение, борецът трябва да е способен да срещне смъртта. А тази способност зависи само от духа на бореца. Но борческият дух не само преодолява смъртта. Той дава твърдост в изпитанията, той дава постоянство в напрежението, той възстановява бързо разходваните сили, той окриля с целестремителност и той само дава продължителна и упорита издържливост на всичко. Затова всяка борба, социална, политическа или военна, е обусловена преди всичко от духа на борците.

Борческият колектив не може да се осланя само на духа на отделните борци. Той трябва да е споен и от общ колективен дух. Че задължителната военна повинност налага най-усилена духовна подготовка по отделно и изцяло е лесно обяснимо. Но дори и доброволческите борчески колективи се нуждаят от духовна подготовка. От една страна, защото духът на отделния боец се поддава на укрепяване и възвисяване, а от друга страна, защото колективът има нужда от духовно единство, т.е. от духовна организираност.

Организираността в духовно и във физическо отношение е също така много по-важна от количеството, от материалите и от техниката. Организираността пести сили, дава пъргавина, прави командуването възможно и дава възможност за планомерно единодействие. Затова един взвод войници е по-силен от многолюдна тълпа. Затова малки, но стегнати политически колективи могат да развиват и при най-тежка обстановка широка, светла и възродителна идейна пропаганда. Затова Троцки успя с 1000 души да извърши в Петербург октомврийския преврат през 1917 година. Затова двадесет и три хиляди кафяворизци направиха националната революция в Австрия.

Все пак духът е най-важен. Иначе упоритата и продължителна борба на осемстотин хиляди неуки араби срещу 15-милионното пребогато световно еврейство не може да бъде обяснена. Ами без тази истина може ли да се обясни цялостно фактът, че някогашната шестчленна германска работническа партия разрасна до състоянието на днешния националсоциалистически колос! Масата изглежда само инертна, но подготвя ли се упорито, тя се надига бавно, но неотразимо като водата.

Борческият дух, личен и колективен, и цялостната организираност, духовна и физическа, добиват пълна резултатност чрез истинското командуване.

Командното качество е пък синтез на дарование и упражнение. Командуващият трябва да усеща колектива, както усеща собственото си тяло; той трябва да усеща противника и обстановката, както обикновеният борец усеща тялото и движенията на партньора си. Сглобеното и обиграното командно тяло трябва да обладава духа, волята и изкуството да побеждава.

Дух, организираност и командуване са трите меродавни качества, с които се постига всяка победа. С тези три качества се постига и онова, което обикновеният човек смята за невъзможно. Има, наистина, невъзможни задачи. С тях, обаче, не се залавя никое свястно командуване. Но има и възможни и постижими задачи, с които страхливото командуване не се залавя и обезплодява колектива.

Изградени ли са духът, организираността и командуването, обладават ли се в по-голяма степен, отколкото ги обладава противникът, работи ли и духът на времето и нуждата на нацията в посоката на борческия колектив и действува ли се неспирно, упорито и планомерно, тогава с помощта и на времето се изтръгва най-сетне победата и нейният блясък прогонва за миг страданията и озарява борците с нови сили, с чест и слава.






Няма коментари:

Публикуване на коментар