20.03.2013 г.

Д-р Милко Ралчев - "Монополи"







(Сп. „Пролом”, год. I, бр. 8, София, 20 февруари, 1939 г., с. 2)


Човечеството- казва Джовани Папини,- прилича на жената: за да го владееш трябва или да го лъжеш или да го плашиш.” С тоя метод са си служили и си служат всички ония, които днес обичат да говорят за „човечеството” и атрибутите му „човешко”, „човечно” и т.н., и които искат да заангажират известен кръг хора, на които тия думи звучат някак застрашително. Това са най-вече хората, които имат нужда да владеят човечеството, само да го заплашват и залъгват с понятията на хуманността; това са господата отляво и господата от средата, от така наречената демокрация и комунизъм, които изобщо търгуват с артикулите на човечеството и със самото човечество. Тоя род търговия, толкова на мода у нас в последно време, както всяка лоша търговия, която създава изкуствени скъпоценности, взе за свои най-доходни артикули: „човешко”, „напредничаво”, „култура”, „цивилизация”, „напредък”, „напредничаво” и всички прекрасни и красиви думи за свои монополи.

Други идеолози и други идеологии нямат право да си служат с тях, защото всички, които не принадлежат към тях, не са от техните, нямат право да бъдат нито човечни, нито напредничави, нито културни. Те са варвари, противочовечни, разрушават културата: те са убийци, бандити и т.н. всички страшни думи и неща, които могат да направят по-отвратителни и по-страшни враговете им. Ала, докато това е само метод на обикновена търговия, може да се приема като една простима в известен случай необходимост, но когато този метод има за цел да възпитава поколенията, да създава национално и обществено възпитание, въпросът става вече съвсем сериозен.

Монополите, които са си присвоили тия търговци на човешката съвест, имат за цел да направят човека, когото те всъщност не обичат, дори презират в дъното на душата си, подвластен на своите интереси, да го владеят, считайки го не за духовно същество, а за анатомическо понятие, един стандарт човек и затова намират най-удобно да го плашат и да го лъжат. Плашат го, като му внушават, че всичко което не е с техните идеи е страшилище, че всичко онова, което не говори за хуманност е негов враг, мисли му злото, иска да го изяде, като в някаква страхотна приказка пълна с човекояди и мракобесници. Това е страхът, който му внушават. А лъжата, която му хвърлят се състои именно в тия монополни артикули.

А има мнозина, които се боят да бъдат наречени нехуманни, особено пък назадничави и затова приемат да вървят редом с ония, които всъщност, както това е доказано от историята и от самата хуманност, са врагове на човека, но които гръмко заявяват лицемерието си. Тия мнозина приемат да станат артикул или в най-добрия случай наивни купувачи на изкуствени перли и на стъклени диаманти. Това са особено интелигентите, които нямат куража да бъдат самостоятелни в схващанията си, да мислят свободно, истински свободно и се боят да не бъдат наречени некултурни. Това са всъщност ненапълно културни личности, полуинтелигентни, които преценяват ценностите на човечеството не по тяхната истинска стойност, а по числото на купувачите, по борсовата цена. Те често чуват да им се казва: „Един културен човек не трябва да мисли така и така…”, Един интелигент не бива да бъде на другия лагер, защото това не е напредничаво”, „Един човек на двадесетия век трябва да бъде само „напредничав”, т.е. да мисли както „ние мислим” и т.н. А това значи: „Един модерен господин трябва да носи обувки само от тоя последен калъп, чорапи само от тази фабрика, защото иначе няма да бъде модерен. Или: модерната дама употребява само тази пудра, защото тя я прави по-красива и по-примамлива.

И модерният човек, който търси монополите в културата и на духа, не си дава сметка, че се касае за въпрос на модни артикули, които имат стойност само да обезличават и да направят общовалидни т.е. да премахнат всяка валидност на самите понятия, на самата любов към човечеството и към човешкото.

С други думи човечеството, ако това не е едно абстрактно и лицемерно понятие, иска да бъде лъгано, иска да бъде плашено от някого, защото то не може да живее спокойно без тия неща. Човечеството предпочита да живее в заблуда и в страх, но да дава храна на тия, които го заблуждават и плашат. Защото няма нищо по-убийствено, нищо по-гибелно от създаване на монополите от такъв род монополи, които фалшифицират понятията и продават съвестите.





Няма коментари:

Публикуване на коментар